Στο Κεντρικό Ζαγόρι αξίζει να επισκεφτείτε:

- Ανατολικά του χωριού ρέει διαμέσου της μεγαλοπρεπούς Χαράδρας του Βίκου ο ποταμός Βοϊδομάτης.Ο Βοϊδομάτης (από το σλάβικο «Βόϊντο-ματ» που σημαίνει «καλό νερό») πηγάζει από τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του σε μια διαδρομή άγριου κατάφυτου τοπίου και βγαίνει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον ποταμό Αώο. Σημείο αναφοράς της είναι το τσιμεντένιο γεφύρι πάνω από τον Βoϊδομάτη, στον δρόμο που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεραίνεται εκτός από μερικά σημεία του τα οποία έχουν πάντοτε νερό. Σε πολλά από αυτά τα σημεία μάλιστα υπάρχουν και ψάρια. Το ωερό του είναι πόσιμο και έχει θερμοκρασία σταθερή στους 4 βαθμους. Το 1973 η περιοχή γύρω απο το ποτάμι εντάχθηκε στον Εθνικό Δρυμό, η βόσκηση, το ψάρεμα, το κυνήγι, η κατασκήνωση, αλλά και ρίψη απορριμμάτων απαγορεύονται και τιμωρούνται. Βέβαια, όπως θα δείτε και εσείς, η φύλαξη δεν είναι η πρέπουσα και η προστασία του σπάνιου αυτού τόπου επαφίεται σε εμάς τους ίδιους περισσότερο.

- Από τα τελευταία σπίτια της Βίτσας ξεκινά η περίφημη Χαράδρα του Βίκου, το μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με αναφορά και στο βιβλίο Γκίνες, ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. Η αρχή του είναι από τη γέφυρα του Κόκκορου και το τέλος του στη γέφυρα Βοϊδομάτη. Ο ρους του ποταμού έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. Ένα μονοπάτι που πηγαίνει πότε από την δεξιά όχθη και πότε από την αριστερή οδηγεί τον επισκέπτη μέσα στη χαράδρα που σχηματίζεται από κατακόρυφους βράχους μέγιστου ύψους 950μ. Το πλάτος της χαράδρας στη βάση (κοίτη) κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και το μήκος είναι περίπου 12 χιλιόμετρα. Εκεί μέσα ο επισκέπτης θα βρεθεί στον κόσμο της ησυχίας, στο βασίλειο των αετών και των αγριμιών. Στις πλαγιές, στους γκρεμούς και στις σπηλιές ζουν ακόμα αγριόγιδα.

Ο Βίκος και τμήμα του Αώου είναι Εθνικός δρυμός, ο μεγαλύτερος της χώρας, με 126.000 στρέμματα. Η χαράδρα του Βίκου αποτελεί μοναδικό μέρος για εκδρομή. Ξεκινώντας από τη σκάλα της Βίτσας μετά από 20 λεπτά ο επισκέπτης θα βρεθείστην κοίτη του Βοϊδομάτη, θα θαυμάσει τη γέφυρα του Μίσιου τα κατακόρυφα βράχια και τη μοναδική θέα. Σε μισή ώρα με τα πόδια φτάνει στα "Καδιά", βράχια σε σχήμα καδιών στην κοίτη του ποταμού. Μετά από δύο ώρες, και χωρίς να το καταλάβει από τη θέα της γύρω άγριας φύσης, ο περιηγητής φτάνει στο "Κλήμα", ένα μέρος με βαθύ ίσκιο και πολλές πηγές , κατάλληλο για ξεκούραση και φαγητό. Μπορεί όμως κάποιος να απολαύσει τις ομορφιές της χαράδρας του Βίκου χωρίς καν να τη διασχίσει, βλέποντας την από ψηλά .Τρία είναι τα σπουδαιότερα σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να την απολαύσει από μακριά.

Σπορ στη φύση

Η Βίτσα προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες που συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη διασκέδαση...
Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην Βίτσα είναι κατάβαση, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, ορειβασία, αναρρίχηση κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες: